ABD’nin Michigan Üniversitesi’nde Prof. Daniel Kruger tarafından yapılan araştırmada kadın ve erkeklerden oluşan 854 kişilik bir gruba farklı yüz hatlarına sahip erkeklerin fotoğrafları gösterildi. Aynı fotoğraflar dijital metodlarla değiştirilerek maskülen görüntü güçlendirildi ya da zayıflatıldı. Sonra da katılımcılara fotoğraflardaki erkeklerin ne tip davranış şekilleri sergileyebilecekleri soruldu. Katılımcıların birçoğu çene yapısı kare olan ve belirgin kaşlara sahip olan erkeklerle kısa dönemli ilişkiler yaşamayı tercih ederken, yuvarlak yüz hatları ve dolgun dudakları olan erkeklerle uzun vadeli ilişkiler yaşayabileceklerini belirttiler.Katılımcılar daha maskülen görünen erkeklerin riskli, rekabetçi, kavgaya hazır, otoriteyi zorlayan, eşini aldatan ve ebeveynliğin sorumluluklarını önemseyen kişiler olabileceğini tahmin ederken, yuvarlak yüz hatlarına sahip erkeklerin ailede iyi eş ve iyi baba, iş yerinde de çalışkan elemanlar olacağını söyledi.“EVRİMSEL AÇIDAN ŞAŞIRTICI DEĞİL”
Prof. Kruger bu sonuçların evrimsel açıdan bakıldığında şaşırtıcı olmadığını belirtti. Kruger’a göre maskülen hatların gelişimi testosteron hormonu sayesinde oluyor. Bu hormon aynı zamanda fiziksel güç için de gerekli. Kadınlar bu özellikleri doğacak çocuklarına geçirmek istedikleri için çoğunlukla keskin hatlı erkeklere, yani testosteron oranı yüksek olan erkeklere karşı çekim hissediyor.DOĞADA BAŞKA ÖRNEKLERİ DE VAR
Dış görünüşle ilgili bu faktörlerin yüzeysel olduğu tartışılsa da, doğada benzer örneklerini görmek mümkün. Örneğin, dişi tavuskuşundan daha büyük olan erkek tavuskuşu aynı zamanda eşini etkileyebilmek için daha gösterişli tüylere de sahip.Yüz hatlarını çeşitli davranış şekilleriyle ilişkilendiren bilim dalı fizyonomi her ne kadar önemli ip uçları sağlasa da, bilim çevrelerinde şüpheyle karşılanıyor.
Kruger bu araştırmanın davranış bilimi için olmasa da eşleşme stratejilerinin çözümlenmesi açısından faydalı olduğunu söylüyor. Profesöre göre Brad Pitt ve George Clooney’nin People Dergisi tarafından “yaşayan en seksi erkek” seçilmelerinin sebebi de böylece açıklanmış oluyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder